Błonnik – ważny składnik codziennej diety
Błonnik to bardzo cenny składnik ludzkiej diety i nie powinno go zabraknąć w codziennych posiłkach. Wpływa on bardzo pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu i wspiera profilaktykę niektórych chorób.
Gdzie można znaleźć błonnik?
Włókno pokarmowe (inaczej zwane błonnikiem) znajduje się w dużej ilości w warzywach i owocach, a także produktach pełnoziarnistych (makaron razowy, brązowy ryż, kasze). Brakuje go jednak w produktach pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery, mięso, jajka). Dlatego osoby, których dieta opiera się głównie na mięsie, powinny rozważyć przyjmowanie preparatu jakim jest błonnik w tabletkach.
Kto powinien dostarczać organizmowi najwięcej błonnika?
Osoby, które spożywają bardzo duże ilości produktów zwierzęcych często nie dostarczają sobie dostatecznej ilości błonnika. Przez to mogą odczuwać różne dolegliwości ze strony żołądka i jelit. Jeśli trudno jest im zmienić dotychczasowy sposób żywienia i zmiana diety będzie zbyt dużym wyrzeczeniem, specjalne tabletki mogą stać się dobrym źródłem błonnika. Preparat poleca się także w innych przypadkach, na przykład osobom, które:
– cierpią na regularne zaparcia,
– są na dietach odchudzających,
– mają problemy związane z funkcjonowaniem układu trawiennego,
– borykają się z zbyt dużym poziomem cholesterolu we krwi,
– cierpią na cukrzycę,
– przeprowadzają intensywny detoks organizmu.
Błonnik jest bezpieczny i całkowicie zdrowy o ile stosuje się go zgodnie z zalecanym dawkowaniem. Przed prowadzeniem do diety suplementacji warto poradzić się wpierw lekarza lub dietetyka.